endastgossar

Direktlänk till inlägg 19 januari 2012

Sockerfritt och mazariner

Av Gossmor - 19 januari 2012 10:56

Solen får den tunna snöskorpan att gnistra vackert idag. 

Vi tar morgonpromenaden förbi ankorna, som tillitsfullt möter oss med förhoppningen om att erbjudas något ätbart. Vilket vi svekfullt nog inte alls har med oss. Promenaden hade ju ingen färdrutt, vi bara hamnade här...


Skolgossarna är så gott som samtliga i skolan idag. Det är bara sexåringen som får vara hemma. Hans koppor ser ännur lite läskiga ut. Och han har ju ingen tvång att vara i skolan, det är knappast nödvändigt.


Dagssysslorna går vidare genom mataffären. Inköp behövs. Det ekar lite väl tomt i frukostkylen där hemma.

Jag kollar noga i alla innehållsförteckningar, sockerhalten ska ligga under fem procent. Max 5g sockerarter per 100g.

Det går bra med matbrödet, vi kan köpa det vi brukar. Filmjölken har bara 2g, kanon!

Och sen passerar vi fikabrödsavdelningen och plockar utan förbehåll med oss ett paket mazariner...... För idag ska vi fika. Det har vi redan bestämt!


Och mazarinen slinker ner helt skamlöst. Smakar bara bra, alldeles utan ångerfylld bitterhet ;-)

Både tisdagens och gårdagens träningar trillade mellan bokningarna. Men idag. Idag är det judo!

Och trots missade träningstillfällen ömmar mina armar när jag sträcker på dem. Att träna går lika bra på köksgolvet....

Till och med mellan korvvändningarna ;-)

 
 
Ingen bild

klassensljus.se

19 januari 2012 12:32

Hej!

Här kommer en dagsfärsk pressrelease till dig som bloggar. Helt ny forskning om hur barns prestation i skolan kan påverkas av belysningen. Särskilt intressant för dig som har barn!
Det finns även en film och mer info på www.klassensljus.se som beskriver forskningen.

---

19 januari 2012

Bra ljus i skolan påverkar barnens koncentration och studieresultat

Ny forskning visar att rätt ljusbalans och ljusnivå i klassrummet leder till bättre studieresultat, välmående och bättre dygnsrytm för elever, då ljuset får en positiv biologisk påverkan.

Resultaten av en studie som genomförts av Lunds Universitet och London City University i samarbete med belysningsföretaget Fagerhult, visar att människokroppens egen dygnsklocka, produktionen av melatonin och kortisol, påverkas i miljöer där ljusnivån är tillräckligt hög och där det finns rätt balans mellan direkt och indirekt ljus.

”Detta är ett genombrott. För första gången kan vi tydligt se hur ljuset kan påverka elevernas prestationsförmåga, vakenhet och koncentration”, säger Tommy Govén, forskningschef på Fagerhult, som medverkat i studien tillsammans med universitetsinstitutionerna i Lund och London.

Rönen bygger på en tio år gammal upptäckt från början av 2000-talet då den amerikanske forskaren David Berson lokaliserade en tredje receptor i ögat som inte förmedlar någon visuell information. Den tredje receptorn förmedlar enbart ljusimpulser via en biologisk nervbana som påverkar utsöndringen av sömnhormoner och stresshormoner.

Den nya studien genomfördes under ett läsår i en skola i London där fyra separata klasser, sammanlagt 56 elever i 9-årsåldern observerades. Samtliga fyra klassrum utrustades med ny belysning, men bara i två av klassrummen installerades så kallat omfältsljus som skapar en bättre balans mellan direkt och indirekt ljus genom ökad belysning på väggar och tak.

När studien sammanställdes var resultaten tydliga. Eleverna presterade bättre skolresultat i de tre ämnena som undersöktes, matematik, läsning och skrivning, framförallt under den mörka delen av året, perioden oktober – januari. Eleverna visade på en ökad vakenhet på morgonen med lägre nivåer av sömnhormoner (melatonin) under den mörka delen av året. Eleverna visade en ökad aktivitet på morgonen med högre nivåer av stresshormoner (kortisol) under hela skolåret. Eleverna visade även på en tendens att må bättre under hela skolåret.

Vilken betydelse kommer forskningsresultaten att få?

”En konkret slutsats är att de allra flesta klassrum i våra skolor har för låga belysningsstyrkor i omfältet, satt i relation till vad som faktiskt krävs för att eleverna ska må och prestera bättre. Ett tak- och väggljus om 100 lux är i dag det vanliga i många skolor medan vi tycker att man bör gå upp till 300 lux, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds Universitet som genomfört liknande studier tidigare.

Nästa steg i projektet är att genomföra en ny studie, den här gången i Sverige. En grupp tonåringar kommer att genomgå samma ljusstudie i en gymnasieskola under ett helt läsår, med skillnaden att man jämför traditionell belysning med LED.


För mer information se:
www.klassensljus.se

Kontakt:
Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds Universitet. Telefon: 070-370 44 73

Tommy Govén forskningschef på Fagerhult. Telefon: 070-594 04 07

Gossmor

19 januari 2012 14:10

Otroligt intressant och samtidigt så självklart!
Känns bekant bara med tanke på den allmänna tröttheten under den mörka årstiden.

Lycka till och hoppas er forskning får konsekvenser och resultat i de svenska skolorna :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gossmor - 27 oktober 2020 21:13


Att det satt en unge på mitt tak. Det var mitt tak även om det såg helt annorlunda ut än i verkligheten. Det var av tegel och i flera olika nivåer. Den lilla killen satt på ett tak som låg ovanför ett annat. Taken gick nästan omlott. Så där att man...

Av Gossmor - 23 oktober 2020 20:00

Livet. Det är rätt gott ändå. Med en skål popcorn i knät och lite råraka i magen känns denna fredag helt klart värd att vänta på. Med det undantaget att jag inte behövt vänta en minut. Denna fredag kom i sån rasande fart att jag fick hålla hårt i h...

Av Gossmor - 3 september 2020 15:05

Ja. Vad ska jag säga. Dagarna rullar iväg. Tiden glider som sand mellan fingrarna. Nu har snart fyra veckor gått sedan jobbet drog igång igen. Tre veckor med barnen. Sakta men säkert börjar jag landa i vem jag är i verksamheten och vilka barnen j...

Av Gossmor - 14 augusti 2020 07:32

Kollar in väderappen. Det ska inte regna. Tittar ut över himlen. Den säger nåt annat. Grå och disig. Luften är lite så där kvalmig som innan hettan. Det ska bli varmt idag. På altanen äter jag min morgongröt i shorts och stickad tröja. Då är de...

Av Gossmor - 12 augusti 2020 07:29


Virar in mig i en filt och vilar de nakna fötterna på den gamla bondbänken. Det är kyligt ute på altan. Luften andas i små lätta rökmoln. Det anas en nalkande höst. Jag har läst att det ska bli riktigt varmt idag och vågat kliva i en klänning, me...

Presentation


Mor till världens finaste söner. Sex stycken till antalet och mina största stoltheter i livet.

Gossarna

 

2014  

 

 

2012

 

Följ mig via Bloglovin

Follow

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Några egna ord

Statistik

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se