endastgossar

Direktlänk till inlägg 19 januari 2012

Sockerfritt och mazariner

Av Gossmor - 19 januari 2012 10:56

Solen får den tunna snöskorpan att gnistra vackert idag. 

Vi tar morgonpromenaden förbi ankorna, som tillitsfullt möter oss med förhoppningen om att erbjudas något ätbart. Vilket vi svekfullt nog inte alls har med oss. Promenaden hade ju ingen färdrutt, vi bara hamnade här...


Skolgossarna är så gott som samtliga i skolan idag. Det är bara sexåringen som får vara hemma. Hans koppor ser ännur lite läskiga ut. Och han har ju ingen tvång att vara i skolan, det är knappast nödvändigt.


Dagssysslorna går vidare genom mataffären. Inköp behövs. Det ekar lite väl tomt i frukostkylen där hemma.

Jag kollar noga i alla innehållsförteckningar, sockerhalten ska ligga under fem procent. Max 5g sockerarter per 100g.

Det går bra med matbrödet, vi kan köpa det vi brukar. Filmjölken har bara 2g, kanon!

Och sen passerar vi fikabrödsavdelningen och plockar utan förbehåll med oss ett paket mazariner...... För idag ska vi fika. Det har vi redan bestämt!


Och mazarinen slinker ner helt skamlöst. Smakar bara bra, alldeles utan ångerfylld bitterhet ;-)

Både tisdagens och gårdagens träningar trillade mellan bokningarna. Men idag. Idag är det judo!

Och trots missade träningstillfällen ömmar mina armar när jag sträcker på dem. Att träna går lika bra på köksgolvet....

Till och med mellan korvvändningarna ;-)

 
ANNONS
 
Ingen bild

klassensljus.se

19 januari 2012 12:32

Hej!

Här kommer en dagsfärsk pressrelease till dig som bloggar. Helt ny forskning om hur barns prestation i skolan kan påverkas av belysningen. Särskilt intressant för dig som har barn!
Det finns även en film och mer info på www.klassensljus.se som beskriver forskningen.

---

19 januari 2012

Bra ljus i skolan påverkar barnens koncentration och studieresultat

Ny forskning visar att rätt ljusbalans och ljusnivå i klassrummet leder till bättre studieresultat, välmående och bättre dygnsrytm för elever, då ljuset får en positiv biologisk påverkan.

Resultaten av en studie som genomförts av Lunds Universitet och London City University i samarbete med belysningsföretaget Fagerhult, visar att människokroppens egen dygnsklocka, produktionen av melatonin och kortisol, påverkas i miljöer där ljusnivån är tillräckligt hög och där det finns rätt balans mellan direkt och indirekt ljus.

”Detta är ett genombrott. För första gången kan vi tydligt se hur ljuset kan påverka elevernas prestationsförmåga, vakenhet och koncentration”, säger Tommy Govén, forskningschef på Fagerhult, som medverkat i studien tillsammans med universitetsinstitutionerna i Lund och London.

Rönen bygger på en tio år gammal upptäckt från början av 2000-talet då den amerikanske forskaren David Berson lokaliserade en tredje receptor i ögat som inte förmedlar någon visuell information. Den tredje receptorn förmedlar enbart ljusimpulser via en biologisk nervbana som påverkar utsöndringen av sömnhormoner och stresshormoner.

Den nya studien genomfördes under ett läsår i en skola i London där fyra separata klasser, sammanlagt 56 elever i 9-årsåldern observerades. Samtliga fyra klassrum utrustades med ny belysning, men bara i två av klassrummen installerades så kallat omfältsljus som skapar en bättre balans mellan direkt och indirekt ljus genom ökad belysning på väggar och tak.

När studien sammanställdes var resultaten tydliga. Eleverna presterade bättre skolresultat i de tre ämnena som undersöktes, matematik, läsning och skrivning, framförallt under den mörka delen av året, perioden oktober – januari. Eleverna visade på en ökad vakenhet på morgonen med lägre nivåer av sömnhormoner (melatonin) under den mörka delen av året. Eleverna visade en ökad aktivitet på morgonen med högre nivåer av stresshormoner (kortisol) under hela skolåret. Eleverna visade även på en tendens att må bättre under hela skolåret.

Vilken betydelse kommer forskningsresultaten att få?

”En konkret slutsats är att de allra flesta klassrum i våra skolor har för låga belysningsstyrkor i omfältet, satt i relation till vad som faktiskt krävs för att eleverna ska må och prestera bättre. Ett tak- och väggljus om 100 lux är i dag det vanliga i många skolor medan vi tycker att man bör gå upp till 300 lux, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds Universitet som genomfört liknande studier tidigare.

Nästa steg i projektet är att genomföra en ny studie, den här gången i Sverige. En grupp tonåringar kommer att genomgå samma ljusstudie i en gymnasieskola under ett helt läsår, med skillnaden att man jämför traditionell belysning med LED.


För mer information se:
www.klassensljus.se

Kontakt:
Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds Universitet. Telefon: 070-370 44 73

Tommy Govén forskningschef på Fagerhult. Telefon: 070-594 04 07

Gossmor

19 januari 2012 14:10

Otroligt intressant och samtidigt så självklart!
Känns bekant bara med tanke på den allmänna tröttheten under den mörka årstiden.

Lycka till och hoppas er forskning får konsekvenser och resultat i de svenska skolorna :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gossmor - Lördag 8 feb 09:15

Den spruckna asfalten påminner om dig. Jag minns barndomens somrar på Ornö. Vi gick längs den solbrända vägen till glasskiosken. Fikade sockerkaka på altanen och lekte på ritad värld på allrumsgolvet. Krukväxterna i fönstret påminner om dig. Du...

Av Gossmor - Lördag 8 feb 08:55

Min farmor har gått bort. Men det är inte hela sanningen. Min farmor var så mycket mer. Så. Mycket. Mer. ...

Av Gossmor - Måndag 3 feb 13:31

Där ligger hon. Hon som alltid funnits. Som axlade en viktig roll och klev in där ingen annan fanns. Som funnits där när det har behövts, hjälpt till när det har önskats. En stabil punkt under hela min uppväxt. Nu ligger hon där. Framför mig. A...

Av Gossmor - Söndag 26 jan 16:19

Stegen trummar mot den blöta landsvägen. Den uppmjukade leran låter mina skor sjunka ner lätt i geggan när jag trycker ifrån i mina steg uppför backen. Idag valde jag att vända på varvet i mitt distanspass, samma runda men åt andra hållet. Gör det ...

Av Gossmor - Torsdag 23 jan 11:58

Framtiden möter mig i farstun. Jag är alltid lika nyfiken på vem. Bjuder in med öppna armar. Välkommen in till mitt hem! Undrar vad du kommer med? Vad bjuder du nu på? Kan det vara förändring? Något högre jag kan nå? Vill inte göra dig...

Presentation


Mor till världens finaste söner. Sex stycken till antalet och mina största stoltheter i livet.

Gossarna

 

2014  

 

   

2014

 

 

2012

 

Följ mig via Bloglovin

Follow

Följ mig via blogkeen

endastgossar

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Väl värda ett besök

Roliga sidor

Några egna ord

Statistik

Annonseringsplatser

Bloggar av mammor och gravida

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se