endastgossar

Direktlänk till inlägg 15 maj 2010

Bröst är till för att amma med.......

Av Gossmor - 15 maj 2010 08:19

Fick frågan av barnmorskan om jag planerar att amma mitt barn.........

SJÄLVKLART!

Jag förstår dock varför hon ställde den. Det verkar som om många inte längre tar det för lika självklart som jag......

Jag vet att en del tyvärr får rejäla problem och faktiskt inte klarar av amning och uppfödning av barnet helt på egen hand. Och då är det ju tur att det finns bra ersättning att ge!


Men jag får känslan av att det finns många mammor nu för tiden som helt enkelt inte vill amma. Det är äckligt, bökigt, gör ont, tar upp för mycket tid och var mer de nu kan hitta på för orsaker.

Och jag kan inte säga annat än att det gör mig så oerhört ledsen......

Vart är vi på väg när vi en efter en slutar förlita oss på vår biologi?!


Och jag har också kunnat höra hur flera annars så intelligenta människor slutat tro på all forskning som visat hur nyttig och bra bröstmjölken är.

Jag tycker snarare att det börjar visa sig att det endast uppdagas mer och fler bevis på hur otrolig den egentligen är!


Det finns studier som visat att det ÄR immunitetshöjande, att det innehåller viktiga enzymer, proteiner och tillväxthormoner.

Faktiskt har man sett att ammade barn är längre och även att de visat bättre resultat på intelligenstest senare i barndomen!

(Livsmedelsverket)


Nej, om någon kan säga att de tror all denna forskning som finns är fel, kan

jag bestämt hävda att jag tror deras misstro enbart grundar sig på självförsvar!


Det är så synd att vi i Sverige nästintill är unika i I-länderna för att vi ännu ändå tar det så självklart att amma som de flesta förhoppningsvis ändå gör.........

Om det åtminstone görs i ett par månader så är det väl bättre än ingenting.

Själv ammade jag mina fyra första i ungefär åtta månader till ett år.

Helt i sex månader, också det för mig självklart.

Min minsting var det första barnet som bars i sjal.

Tänk att det skulle ta mig fem barn innan jag fattade den grejen!

Det gav oss en helt otrolig kontakt och han var det nöjdaste och gosigaste barnet jag haft. 

Nöjd delvis förstås eftersom han satt hos mig hela tiden den första tiden, mammig sen så det förslog......

Men ack så mysigt!

Och det drog med sig att amningsperioden förlängdes till ett och ett halvt år.


Att ha mjölk i överflöd är inte heller något jag kunnat skriva under varje gång.

Nej, minstingen hade riktigt svårt att gå upp i vikt de första månaderna.

BVC tog upp det där med ersättning hela tiden.

NEJ! jag vill inte! För mig skulle det kännas som ett misslyckande. Tyvärr.

Och jag tror och vet att mjölkproduktionen styrs av efterfrågan.

Så det var bara att amma, amma och amma ännu mer.

Jag satt i soffan och ammade konstant i flera veckor.

Sen sa det "fors" över en natt och ökningen var producerad.

Och han har gått upp så bra hela tiden sen dess.


Det är ju också ett resultat som visat sig av alla forskning, att ammade barn blir mindre överviktiga. 


Sen är det ju det här missförståndet som alla blivande förstagångsmammor bär på.

Att det är en ren njutning att amma från första stund.

Det GÖR ont, man blöder och får vidrigt smärtande sår. Barnet kräks upp allt blod och det ser hemskt ut.

Jag vet inte hur många gånger jag själv bitit sönder läpparna på grund av all smärta. Men det är ändå för viktigt för mig för att ge upp.

Det GÅR ÖVER efter ett par veckor. Det är bara att bita ihop.

Jag ser det lite som att har jag klarat förlossningen, borde jag också klara detta.


Nej, jag blir så ledsen när det ibland verkar som om mamman har för mycket annat för sig för att vilja bli så låst av amningen. För det blir man.

De första halvåret kan man så gott som inte lämna barnet alls. Men vad gör det?!

Det är ju barnet man velat ha. Som man har producerat och fött fram.


Hos en del människor verkar barnalstrandet endast vara en punkt på listan att avklara. Så hemskt!

Att bli förälder innebär ett avkall på sitt gamla liv, en stor uppoffring och ett avsägande av rollen som huvudperson i sitt eget liv.

Det är barnets välmående som ska vara i första rummet!


Nej, för mig är det en självklarhet att amma. Och så borde det väl vara, eftersom det är så ett barn var tänkt att födas upp.

Om det inte alls funkar så ska man inte alls behöva må dåligt för det. Det finns hjälp att få.

Men att inte amma för att man inte har tid, lust eller för att man tycker det känns äckligt.....

DET är fel!

 
ANNONS
 
Maria

Maria

15 maj 2010 15:02

Hej Katarina. Jag har läst några av dina inlägg och jag beundrar dem verkligen. Jag undrar om du skulle kunna skriva lite om djur. Jag älskar djur+ blommor så det är därför jag frågar.
Kram Maria =)

http://www.blommbloggen.bloggagratis.se

 
susanna55ss

susanna55ss

15 maj 2010 15:35

Bra att du tar upp det! Numera verkar dom flesta tro att dom är till för att fyllas med silikon. Att degradera amning som jag tycker görs i media gång efter annan gör mig riktigt irriterad, många tror att den skadar jämställdheten??? Såå korkat! Efterfrågan skapar tillgången som du säger, men jag tror många ger upp innan den är framordnad. Jag hade ingen mjölk, säger många, ja men försökte dom tillräckligt? Ursäkta om jag framstår som fördömande, men jag slet som attan emellanåt, för att hålla produktionen igång, och visst funkade det. Hela föräldraledigheten skapar möjlighet att amma, det är nog därför kvinnorna vill ha den själva, och behöver den! Amma är det naturligaste som finns, men tar ibland tid att komma tillrätta med, men sedan måste man få hålla på i lugn och ro tills det hela är klart, det tjänar både mamma och barn på, men så är inte det pensionsgrundade arbetslivet utformat, tyvärr.

http://susanna55.bloggplatsen.se

 
lotta

lotta

16 maj 2010 10:49

känsligt ämne det här. jag kämpade själv flera månader för att få igång det. ammade stup i kvarten och där emellan pumpade jag förtvivlat, endast för några få cl, fick ändå ge ersättning. efter 5 månaders försök gav jag upp, kändes som ALL min tid gick åt att amma, ge ersättning och pumpa. amma hade jag inget emot men allt runt omkring, tid som jag ville tillbringa med min dotter i famnen, ingen j***a pump! när lillan sov satt jag där med min pump, dag som natt. så när bvc läkarna gång på gång sa till mig att ge upp ammningen och enbart ge henne ersättning följde jag till sist deras rekomendation. kanske hade det funkat efter ännu en månad men sanningen är den att jag var helt slut som människa och allra helst som mamma. orkade inte njuta av allt det underbara som hände för det ända jag tänkte på var att amma/pumpa. valet att sluta amma gjorde mig mkt mer närvarande och orkade plötsligt leka och mysa med min dotter på ett helt nytt viss samtidigt som det fick mig att känna mig som en usel mamma. jag hade inte ens funderat över detta senario innan förlossningen, tog för givet att jag skulle amma. då var jag rosenrasande över alla de som gett upp och skyllde på att de inte fick igång det. då jag själv anser att jag verkligen försökte. tog lång tid innan jag kunde acceptera att jag faktiskt var en underbar mamma till min dotter ändå.letade fram positiva saker med flaskan och tänker bara på hur lycklig millas pappa var över att få vara med och vara nära på det sätt man faktiskt är när man matar (givetvis inte samma sak med flaska som med bröstet).glad att jag fick halvtid under 5 månader i alla fall :)vad rörigt detta blev :P

http://luckymom.bloggplatsen.se

 
Bea

Bea

16 maj 2010 10:51

Hej endast gossar och Susanna 55! Jag håller med er. Till viss del.. För jag tycker att det ska vara en självklarhet att amma. Att av ytliga skäl besluta sig för att ge ersättning är så puckat att jag vill banka in vett i huvudet på alla dessa bimbos. MEN jag tycker inte att det får vara en fanatism bakom det. Min bror och svägerska fick i somras tvillingar och hade en då tvåårig dotter hemma. Uppmaningen var att amma amma amma amma. Och det gjorde hon - konstant! Mjölken var inte tillräcklig. Hon ammade och ammade varje vaken timme. Tvååringen var ledsen. Men enligt amningscentralen så "skulle hon vänja sig". Säkert. Men till vilket pris? Det är jobbigt nog att få två syskon - men att dessutom ha en mamma som aldrig "kan" för att hon enligt amningscentralen skulle amma barnen mellan 12-14 ggr/dygn - varav varje gång tog en dryg timme. När hon sedan fick en onaturlig smärta i brösten fick hon fortfarande av amningssköterskorna rådet att fortsätta amma, amma, amma, amma så går det över. När hon till slut inte ens kunde bära barnen pga smärtan åkte hon återigen till amningscentralen där de påstod att hon höll barnen fel och att hon skulle hem och träna mer. Till slut fick hon feber och min bror tvingade henne att gå till en läkare istället för dessa rabiata fanatiska sköterskor. Läkaren konstaterar att det inte handlar om "ömma bröstvårtor" utan istället om djupa kraftigt inflammerade köttsår som dessutom har fått svamp pga av att de konstant utsattes för fukt (bebismunnar). Antibiotika och svampmedel till henne. Och svampmedele till bebisarna som blivit smittade. Först då "vågade" hon sluta amma. På läkarens, inte rekommendation, utan ORDER. Amma är fantastiskt. NÄR DET FUNKAR! För det dåliga samvetet som vi prackar på alla mödrar som inte lyckas saknar helt proportion till verkligheten. Mjölkersättningen ÄR bra. Nästan exakt lika bra som bröstmjölken. Jag har, trots idogt kämpande, aldrig haft nog med mjölk. Jo, första månaden - men sen räckte det inte. Jag slet och slet - och levde med en bröstpump konstant fastsatt ¨på mig för att få igång produktionen. Men det ville inte. Samma sak för båda pojkarna. Så efter tre månader så sa jag stopp! Det räcker. De har fått modersmjölk i tre månader. Kanske inte helt mer än i en dryg månad. Men de lever och mår bra, ingen av dem är överviktig.
Amning är bra. T.o.m skitbra! Men inte till vilket pris som helst!

http://aretsmama.bloggplatsen.se

 
Katarina T

Katarina T

16 maj 2010 13:04

Tack Lotta och Bea för era väldigt ingående kommentarer!
Precis som ni säger och uppenbarligen har upplevt, finns det tillfällen då det bara inte funkar.
Och då kan jag mycket väl förstå att det inte alltid känns så lyckligt att behöva ändra matningsmetod.
Men då ska man inte behöva må dåligt för det.......!
Däremot tycks det mer och mer finnas de som väljer bort amning på grund av fester och andra intressen som gör att de inte känner att de har tid!!
Och dem anser jag gör kolossalt fel!
Har man valt att "skaffa" barn ingår också amning.

http://endastgossar.bloggagratis.se

 
Bea

Bea

16 maj 2010 14:25

HAHAHAHAHAHA! Ja det var rackarns vad jag blev (onödigt) detaljerad. Ibland skriver man bara på - utan att läsa igenom det hela innan man skickar.. Lovar att (försöka) vara mer saklig framöver.

http://aretsmama.bloggplatsen.se

 
Kristin

Kristin

18 maj 2010 22:37

Åh jag blir så trött. Varför kan inte folk bara skita i vad andra gör och inte gör med sina bröst? För vissa känns det inte bra att amma, vem är du att lägga någon som helst värdering i det? Mår inte mamman bra av att amma (av vilken anledning det nu må vara) så tror inte jag att barnet mår bra heller.

http://littlemissred.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gossmor - Fredag 23 okt 20:00

Livet. Det är rätt gott ändå. Med en skål popcorn i knät och lite råraka i magen känns denna fredag helt klart värd att vänta på. Med det undantaget att jag inte behövt vänta en minut. Denna fredag kom i sån rasande fart att jag fick hålla hårt i h...

Av Gossmor - Torsdag 3 sept 15:05

Ja. Vad ska jag säga. Dagarna rullar iväg. Tiden glider som sand mellan fingrarna. Nu har snart fyra veckor gått sedan jobbet drog igång igen. Tre veckor med barnen. Sakta men säkert börjar jag landa i vem jag är i verksamheten och vilka barnen j...

Av Gossmor - Fredag 14 aug 07:32

Kollar in väderappen. Det ska inte regna. Tittar ut över himlen. Den säger nåt annat. Grå och disig. Luften är lite så där kvalmig som innan hettan. Det ska bli varmt idag. På altanen äter jag min morgongröt i shorts och stickad tröja. Då är de...

Av Gossmor - Onsdag 12 aug 07:29


Virar in mig i en filt och vilar de nakna fötterna på den gamla bondbänken. Det är kyligt ute på altan. Luften andas i små lätta rökmoln. Det anas en nalkande höst. Jag har läst att det ska bli riktigt varmt idag och vågat kliva i en klänning, me...

Av Gossmor - Tisdag 11 aug 16:23

Arton askar i ett klassrum och med tjugoen pärmar försmäkar jag på denna öööökenvarma skola. Sorterat pennor, sudd och linjaler. Laminerat namn i långa rader och sippat i mig en och annan kaffekopp. Det behövs någon till det med tänker jag nöjt. ...

Presentation


Mor till världens finaste söner. Sex stycken till antalet och mina största stoltheter i livet.

Gossarna

 

2014  

 

 

2012

 

Följ mig via Bloglovin

Follow

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Några egna ord

Statistik

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se